úterý 28. dubna 2009

Aktuální nabídka stipendií

Stáže v centrále NATO

Severoatlantická aliance hledá studentské stážisty na rok 2010. nejen z řad studentů politologie a mezinárodních vztahů, ale také práv, přírodních věd, ekonomie, IT a společenských věd – např. i tyto:

# Business Administration
# Health Sciences, Public Administration
# Economy and Finance,
# Industrial Engineering and Management Sciences
# Architecture, Building and Planning
# Computer Science and Engineering
# Construction Management and Engineering
# Law, etc.

Termín zaslání přihlášek: 6. června 2009.
Více informací: http://www.nato.int/structur/interns/index.html  


Cestovní granty IREX PCR pro cesty do USA v rámci akademické spolupráce

Organizace IREX vyhlašuje výběrové řízení na udělení cestovních grantů v rámci programu 2009-2010 Partnerships in Collaborative Research (PCR). Program dává americkým akademikům možnost získat financování na cestu spolupracovníka z východní Evropy, včetně České republiky, do USA za účelem schválené akademické aktivity. Grant pokrývá cenu letenky, případné náklady na vízum a poplatky za účast na konferencích, na kterých akademici společně vystupují. Uzávěrka žádostí je 1. června 2009.

Více informací: http://www.irex.org/programs/us_scholars/programs/uss_pcr.asp



Fulbrightova komise nabízí stipendia pro postgraduální studium a výzkum v USA

Studentům a absolventům vysokých škol, kteří k 1. září 2009 získali již alespoň bakalářský titul, nabízí Komise J. W. Fulbrighta možnost vládního stipendia pro pokračování studií nebo výzkumu ve Spojených státech amerických. Stipendium se uděluje na jeden školní rok a pokrývá školné do výše maximálně 18 tisíc dolarů, životní náklady, zdravotní pojištění a zpáteční letenku. Uchazeči musí odeslat on-line přihlášku a dodat další podklady pro výběrové řízení (tj. tři doporučující dopisy, kopie studijních výsledků a výsledky požadovaných testů) do uzávěrky *1. září 2009*.

„Každý rok Fulbrightovo stipendium do USA podpoří 10-15 studentů, a vzhledem k tomu, že obvykle obdržíme přibližně 40 kvalitních přihlášek, má dobrý student značnou šanci na úspěch,“ říká ředitelka Fulbrightovy komise Hana Ripková.

Cílem pobytu v USA může být absolvování celého studijního programu a získání titulu na americké univerzitě (kategorie "degree") nebo pouze jednoroční hostování (kategorie "non-degree"). Zájemce může rovněž zvolit kategorii "visiting research student" určenou pro práci na samostatném výzkumném projektu, např. dizertační práci. V tomto případě musí mít žadatel pozvání z instituce v USA.

Hlásit se mohou uchazeči o stipendium ve všech oborech s výjimkou klinické medicíny a MBA. Přednost mají uchazeči, kteří v USA ještě dlouhodobě nestudovali.

Základním předpokladem jsou výborné studijní výsledky během studia, české občanství a trvalý pobyt na území ČR. Uchazeč by měl mít v době uzávěrky již výsledky testů požadovaných americkými univerzitami (jazykovou zkoušku TOEFL iBT s minimálním skóre 80, případně také test studijních předpokladů GRE).

Veškeré další informace včetně přihlášky a podrobného popisu programu najdete na www.fulbright.cz v sekci Fulbrightova stipendia.
http://www.fulbright.cz/fulbrightova-stipendia/stipendium-pro-postgradualni-studium.shtml

V případě jakýchkoli dotazů ke stipendiu se laskavě obraťte na programovou referentku Andreu Semancovou, Komise J. William Fulbrighta, Táboritská 23, 130 87 Praha 3, tel. 222 718 452, fax 222 729 868, e-mail: semancova@fulbright.cz.

Letní škola „Sustainable Global Prosperity“ v Jižní Koreji
Partnerská instituce v Jižní Koreji, Sungkyunkwan University, nabízí všem studentům Masarykovy univerzity účast na letní škole organizované pod názvem „Sustainable Global Prosperity“. Letní škola poběží od 29.6. do 17.7., přičemž učit na ní budou profesoři z nejlepších světových škol (Cambridge, Berkeley, Otago). Za každý úspěšně ukončený předmět tohoto programu studenti obdrží 6 ECTS kreditů (maximálně 12 ECTS za celý program). Studenti z Evropské unie nemusí platit školné (které jinak činí 1200 USD); zůstává tak jen povinnost uhradit ubytováni (300 USD), registrační poplatek (100 USD) a poplatek za kulturní aktivity, čímž se rozumí výlety, exkurze, návštěvy koncertů, apod. (100 USD). Celková částka za Letní školu tedy činí jen 500 USD plus letenka.
Více informací o programu na http://summer.skku.edu/



Soutěžte o nejlepší badatelskou práci
Rádi píšete a chcete, aby to bylo vidět? Máte v šuplíku svou odbornou práci? Pak právě pro vás vyhlašuje Nadační fond Josefa Luxe (NFJL) soutěž o Cenu Josefa Luxe, která je určena pro vysokoškolské studenty a doktorandy. Podmínkou k účasti je odevzdání originální badatelské odborné práce z oboru historie, politologie nebo sociologie. Peněžní částku ve výši 50 000 Kč vítězi předá předseda poroty profesor Jan Sokol.
Tématem práce je Transformace české společnosti po roce 1989 a rozvoj demokracie do současnosti. Soutěžící se mohou zaměřit na složitý proces přechodu k demokracii. Nabízí se zde možnost posoudit utváření etických, duchovních, sociálních a ekonomických pravidel a hodnotových kritérií. Další tematický okruh se věnuje vytváření pluralitního stranického systému v 90. letech minulého století. Zajímavým námětem je také rozvoj občanské společnosti a vztah mezi občanskou sférou a politikou.
Podmínky soutěže:
Práce z oborů historie, politologie nebo sociologie v rozsahu 40 - 70 normostran, které splňují uvedená kriteria, je třeba poslat do 20. 9. 2009 spolu s přihláškou, v níž bude uvedeno jméno, adresa, fakulta, obor a ročník studia. Práci spolu s podepsaným prohlášením o jejím původu zašlete zaslat na adresu:
Irena Sargánková
(NFJL)
Modletínská 2
100 00 Praha 10
Odevzdané práce bude hodnotit předseda poroty prof. Jan Sokol (FHS UK) spolu se členy poroty, ve které zasedá např. prof. Tomáš Halík (FF UK) nebo prof. Jiřina Šiklová (FF UK).
Další informace získáte na www.fondlux.cz nebo na e-mailu: info@fondlux.cz.




Mezinárodní kulturní týden v Pécsi, Maďarsko
Mezinárodní kulturní týden v Pécsi, Maďarsko
(18.-26. července 2009)

každoroční setkání pro mladé lidi, studenty a členy z neziskovek ze zemí celého světa
pár dní, které kombinují letní školu, kulturní a sportovní aktivity, festival s koncerty, danceshows a výstavy
diskuse nad aktuálními tématy mladých, prezentace hodnot různých kultur

Další informace: www.icwip.hu – na těchto stránkách je také online přihláška

Uzávěrka přihlášek: 30. května


Díky:

Martin Glogar
Office for International Studies
Coordinator for Project Support
Masaryk University
Komenskeho nam. 2 602 00 Brno
Czech Republic

Tel.: +420 549 49 3076
Fax: +420 549 49 1113
e-mail: glogar@czs.muni.cz
http://ois.muni.cz
http://czs.muni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat