úterý 12. května 2009

Aktuální nabídka studijních pobytů v zahraničí

European Forum Alpbach 2009
"Trust" is the general topic of the European Forum Alpbach 2009 which will take place in the Tyrolean village of Alpbach from August 20 to September 05, 2009. For an analysis of the financial crisis, which looks set to remain the most burning international issue through 2009, is impossible without a thorough inquiry about the phenomenon of trust. The question of trust is equally important in politics today, whether you look at it on a national, continental or global level.
European Forum Alpbach is an international interdisciplinary conference which offers an opportunity to enter into discussion with renowned personalities. In a unique atmosphere, experts from politics, business and academia will discuss burning issues of our times with the participants. An extensive social programme gives participants the chance to continue debates outside the conference and seminar rooms. The special nature of the European Forum now brings more than 3,000 participants to Alpbach every year.
With the kind support of donors, scholarships for students and recent graduates are offered.
For more details about the scholarship program and forum itself please visit a website http://www.alpbach.org/scholarships and http://www.alpbach.org/ respectively.


Stipendium Huberta Humphreyho pro pracovníky s praxí
Stipendijní program Humphrey Fellowship je zaměřen na rozšíření znalostí a odborných zkušeností pro zájemce uprostřed profesní dráhy, činných především ve veřejném či neziskovém sektoru. Program umožňující non-degree studium na vybrané americké univerzitě i minimálně šestitýdenní odbornou praxi trvá deset měsíců. Uzávěrka přihlášek do programu je 1. července.

Stipendium, poskytované k účasti v programu, pokrývá veškeré pobytové a cestovní náklady a také zdravotní pojištění.

Program se už tradičně zaměřuje na podporu zájemců z neziskového sektoru a ze státní správy a na podporu minoritních skupin obyvatelstva. V ekonomicky vyspělých zemích chce program podpořit především zájemce z hospodářsky slabších regionů nebo méně prosperujících ekonomických odvětví.

Zájemci o stipendium musí být vysokoškolskými absolventy, mají mít dobré řídící a organizační schopnosti, předpoklady dalšího profesního růstu, odpovídající znalost angličtiny a mají být kvalitními odborníky s nejméně pětiletou praxí v oboru po ukončení vysoké školy.

Přednost mají uchazeči, kteří působí v manažerských pozicích, nikoliv ti, kteří se zabývají pouze výukou či výzkumem.

Ti, kteří během posledních sedmi let studovali rok a déle v USA či v posledních pěti letech v USA více než půl roku pobývali, jsou z přihlášených vyloučeni, stejně jako ti, kteří nemají potřebnou délku praxe či jsou výhradně akademicky orientováni.

Přednost ve výběrovém řízení mají rovněž žadatelé bez dlouhodobé studijní či pracovní zkušenosti v zahraničí.

Pokud zájemce o stipendium splňuje výše uvedené kvalifikační předpoklady, ale jeho znalost angličtiny je pouze průměrná, může rovněž podat přihlášku s tím, že pokud by byl vybrán, musel by se zúčastnit 20-25 týdenního kurzu angličtiny v USA, který by předcházel vlastnímu stipendijnímu programu.

Další informace: http://www.fulbright.cz/fulbrightova-stipendia/stipendijni-program-huberta-humphreyho.shtml



Stipendia v německých neziskových a dalších organizacích
– přihlášky do 15.května 2009
Nadace Robert Bosch Stiftung a Německá centrála pro občanské vzdělávání – Bundeszentrale für politische Bildung, vypisují 2. ročník hospitačního programu „Rozvoj občanské společnosti v akci – Politische Bildung in Aktion“. Program nabízí možnost získání krátkodobého stipendia v německé neziskové organizaci či jiné instituci.
Pro koho je stipendium určeno? – Pro mladé profesionály ze zemí střední a východní Evropy, kteří pracují v oblasti rozvoje občanské společnosti, například v nevládních organizacích a vzdělávacích institucích.
Co stipendium zahrnuje? – Vybraní stipendanti budou mít možnost 8-10 týdenní hospitace v německé neziskové organizaci či další instituci, stipendium pokryje všechny životní náklady – ubytování a stravu, dopravu, kapesné.
Jaký je cíl programu? – Cílem je vzájemná výměna zkušeností a navázání nových kontaktů, včetně vypracování přes-hraničního projektu z oblasti rozvoje občanské společnosti. Součástí je úvodní a závěrečný několikadenní seminář s ostatními stipendanty.
Kde a kdy je nutné podat přihlášku, a jaké jsou další podmínky? – Lhůta pro podání přihlášek je 15. května 2009. Podrobné informace o podmínkách a náležitostech přihlášky najdete na stránkách Německé centrály pro občanské vzdělávání www.bpb.de/in-aktion .
Kontakt: Bundeszentrale für politische Bildung, Frau Christiane Toyka-Seid, bpb-inaktion@gmx.de . Organizátoři programu se těší na Vaše přihlášky! Pracovní stáži Erasmus – nová výzva pro předkládání žádostí.

Pracovní stáži Erasmus – dvě nové výzvy pro předkládání žádostí pro akademický rok 2009/10:

II. výzva pro předkládání žádostí:
Termín pro podání žádosti: 29.5.2009 do 11.00 h
V tomto termínu se mohou podávat žádosti pro celý akademický rok 2009/10 – stáž bude vybraný student moci začít nejdříve 1.7.2009.
III. výzva pro předkládání žádostí:
Termín pro podání žádosti: 1.9 - 30.9. 2009 do 14.00 h
Pozor!!! V tomto termínu už bude možné žádat pouze o stipendium na pracovní stáž, která se uskuteční v období leden 2010 – září 2010.
Více informace http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/pracovni-staze/Erasmus-files/czv_erasmus_visp.


SINGAPUR – Stipendijní programy pro technické a přírodovědné obory
Akademická informační agentura informuje o nabídce stipendijních programů pro technické a přírodovědné obory ke studiu v Singapuru.
Jedna se o stipendia v rámci programů SINGA (Singapure International Graduate Award), SIPGA (Singapure International Pre-graduate Award) a PAP (PhD Attachment Programme).
Termín podání přihlášky: 1. června.
Podrobné informace jsou k dispozici na http://www.zahranici-stipendium.cz/scripts/detail.asp?id=3856

Díky:

Martin Glogar
Office for International Studies
Coordinator for Project Support
Masaryk University
Komenskeho nam. 2 602 00 Brno
Czech Republic

Tel.: +420 549 49 3076
Fax: +420 549 49 1113
e-mail: glogar@czs.muni.cz
http://ois.muni.cz
http://czs.muni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat