úterý 2. listopadu 2010

Aktuální nabídka stipendií

Prezentace na téma Studium v Kanadě a Program Zažijte Kanadu

Kanadské velvyslanectví v Praze a Centrum zahraničních studií zvou všechny
studenty MU na prezentaci na následující téma:
Studium v Kanadě a Program Zažijte Kanadu
Prezentátor: Michael Vlček, Velvyslanectví Kanady v ČR
Kdy: 3. 11. 2010, 15,30 - 16,20
Kde: posluchárna P 6, Ekonomicko-správní fakulta, Lipová 41a
Během prezentace se můžete ptát na možnosti vysokoškolského studia v Kanadě a
účasti v programu Zažijte Kanadu (až 12 měsíců v Kanadě strávených prací,
cestováním a studiem).

Informační setkání o Fulbrightových stipendiích – Dny studia v Americe 2010

Zájemci o studium vysoké školy v USA mají ve dnech 4.-12. listopadu příležitost získat podrobné rady na informačních setkáních, kterou pod společným názvem "Dny studia v Americe 2010" pořádá česko-americká Fulbrightova komise. Na schůzkách se bude hovořit o zvládnutí kroků vedoucích k přijetí do různých stupňů studia, od bakalářského po postgraduální na amerických univerzitách. Důležitou součástí akcí bude informování o vládních i nevládních stipendiích. Studentům středních a vysokých škol bude nabídnuta nejen prezentace,a to za účasti absolventa studijního pobytu v USA, ale i příležitost osobně konzultovat své představy a možnosti se zkušeným studijním poradcem sítě Education USA a koordinátorkou Fulbrightova stipendijního programu.

Jedna z přednášek „Jak na studium v USA“ proběhne v Brně – konkrétně v konferenčním sále Moravské zemské knihovny, Kounicova 65a, Brno – a to 8. listopadu od 16:00 do 18:00.


www.fulbright.cz/studujvamerice


Postgraduální stipendijní pobyty pro různé obory v Kolumbii

Výše stipendia: 1 545 000 kolumbijských pes měsíčně (cca 14 500 Kč)
Uzávěrka pro podání přihlášek: 26. listopadu 2010
Další informace: http://www.zahranici-stipendium.cz/scripts/detail.asp?id=4280

Asistentská pobyt Comenius – pro budoucí učitele
Cílem této aktivity programu Comenius je umožnit budoucím učitelům získat praktické dovednosti ve výuce, zlepšit znalosti cizích jazyků, informovat se o jiných evropských zemích a jejich vzdělávacích systémech
Náplň pobytu přes Asistentský pobyt Comenius
* asistovat při výuce, podporovat týmovou práci žáků a projektové vyučování
* poskytovat pomoc žákům/studentům, kteří mají specifické potřeby nebo potíže s učením
* podílet se na tvorbě učebních materiálů
* informovat o zemi asistenta (kultura, tradice, geografie apod.)
* vyučovat rodný jazyk na hostitelské škole, bude-li ze strany vedení školy a žáků/studentů zájem
* Asistent vyučuje jazyk nebo předmět zpravidla v jazyce, který není oficiálním jazykem hostitelské země (např. matematiku v angličtině v Estonsku, němčinu v Itálii nebo francouzštinu ve Španělsku).
Asistent je plně zapojen do školního života i do života místní komunity. Instituce, která požádala o přidělení asistenta určí kontaktní osobu, která je s asistentem ve spojení ještě před jeho příjezdem do hostitelské země. Kontaktní osoba napomáhá při zajišťování ubytování, rozhoduje o rozvrhu vyučovaných hodin, odpovídá za náplň asistentského pobytu a vyřizuje administrativní záležitosti související s pobytem.
Žádost o grant
Žádost o přidělení grantu se zasílá přímo Národní agentuře NAEP s termínem 31. ledna 2011 (rozhoduje razítko pošty).
Další informace
CZS zveřejnilo podrobnosti k aktuální výzvě na svých webových stránkách viz http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/pracovni-staze/czv_comenius.
Informace o podávání přihlášky a dalších krocích najdete na stránkách Národní agentury NAEP http://www.naep.cz/index.php?a=view-project-folder&project_folder_id=24& (informace na tomto webu budou aktualizovány do poloviny listopadu).


Weidenfeld Scholarships and Leadership Programme for studies at Oxford Universities

The Weidenfeld Scholarships offer exceptional postgraduate students and young professionals primarily from Eastern Europe, Russia, Central Asia, North Africa and the Middle East the opportunity to pursue graduate studies at Oxford University and to participate in a comprehensive programme of leadership development, with access to senior figures from the public and private sectors.
The programme is expected to select up to 25-30 Scholars for the 2011-2012 academic year.

Candidates should apply by Application Deadline 2 (7 January 2011 for Medical Sciences and Philosophy; 14 January 2011 for Said Business School applicants; 21 January 2011 for all other subjects). All applications to the Weidenfeld Scholarships have to be transmitted through the official Oxford University application form.
Please feel free to contact Victoria Fraser at vfraser@strategicdialogue.org or by telephone at +44 207 493 9333 should you require any further information.

More information to be found here:
http://www.strategicdialogue.org/programmes/weidenfeld-scholarship/
http://www.admin.ox.ac.uk/studentfunding/scholarship_profiles/weidenfeld.shtml


Učitelské pobyty na družebních univerzitách v roce 2011
Centrum zahraničních studií ve spolupráci s fakultními zahraničními pracovišti vyhlašuje výběrové řízení o pobyty na družebních univerzitách v roce 2011.
Konkrétně je možné se ucházet o pobyty na následujících institucích:
• Univerzita Komenského v Bratislavě
• Univerzita Greifswald
• Univerzita Pécs
• Univerzita Poznaň
• Univerzita Regensburg
• Univerzita Vídeň
• Univerzita Wroclaw
Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím fakultních zahraničních oddělení, přičemž ty musí dodat jejich nominaci na Centrum zahraničních studií do 12. ledna 2011. Konkrétní fakultní termín pro podání přihlášky bude proto tomuto datu předcházet.
Více informací: http://czs.muni.cz/cz/out/vyucujici/mobility/pv_druzebniuniv


Smithsonian Institution poskytuje výzkumná stipendia v USA

Renomovaná americká národní vědecká a muzejní instituce Smithsonian nabízí řadu rezidenčních stipendií pro studium a výzkum v rámci oblastí, kterým se věnuje. Stipendia jsou určena výzkumníkům před i po získání doktorského titulu a pokrývají pobyty v délce nejčastěji tří až dvanácti měsíců. Uzávěrka přihlášek je 15. ledna 2011.

Výzkum se může týkat následujících oborů:

- Antropologie, včetně archeologie, kulturní antropologie, lingvistiky a fyzické
antropologie
- Astrofyzika a astronomie
- Dějiny umění, zvláště amerického, současného, afrického, asijského, amerických
řemesel dvacátého století a dekorativního umění
- Dějiny vědy a technologie
- Evoluční a systematická biologie
- Folkloristika
- Chování zvířat, ekologie a studium životního prostředí
- Nauka o zemi a paleobiologie
- Molekulární biologie
- Sociální a kulturní historie USA
- Výzkum materiálů

Více informací o stipendiích Smithsonian Institution najdete na
http://www.si.edu/ofg/fellowopp.htm nebo na http://www.si.edu/ofg/resopp.htm


2011 Ruth Crawford Mitchell Czech/Slovak Scholarship
University of Pittsburgh vyhlašuje další ročník Stipendia Ruth Crawford Mitchell pro pokročilé české a slovenské akademiky, ale i pracovníky vládních i soukromých institucí (nikoliv studenty). Stipendium umožňuje provádět na této univerzitě výzkum aplikovatelný na problémy České nebo Slovenské republiky. Preferován je výzkum z těchto oblastí: školství a vzdělávání, věda a výzkum, veřejná správa, politické vědy, ekonomie a sociologie.
Stipendium: 7 tisíc USD
Doba trvání: tři a půl měsíce (srpen – prosinec 2011)
Deadline: 30. března 2011
Vhodné pro: občan ČR nebo SR s vysokoškolským vzděláním a praxí

Kandidát musí být občanem ČR nebo SR, musí mít vysokoškolské vzdělání a několik let praxe a musí se běhěm tří měsíců po skončení stipendijního pobytu z USA vrátit a pokračovat ve své započaté kariéře. Je vyžadována vynikající znalost angličtiny, která je důležitá pro funkční nezávislé působení stipendisty v prostředí univerzity.

Pro zájemce je nutné, aby před podáním příhlášky navázal kontakt s pracovníkem (profesorem či zaměstnancem) University of Pittsburgh a získal od něj doporučení, které musí obsahovat závazek pracovníka sloužit jako mentor a konzultant a poskytnout pracovní zázemí (prostor, e-mail, přístup k počítač a ke odborným zdrojům). Uzávěrka pro doporučení je 20. března 2007.

Hodnota stipendia je 7 tisíc USD.

Délka pobytu je zhruba tři a půl měsíce, od poloviny srpna (v ybraní výzkumníci by měly počítat s tím, že se na univerzitě zúčastní orientačního týdne pro mezinárodní vědce, který se koná třetí týden v srpnu) do prosince, tedy prakticky celý podzimní semestr.

Stipendisté si sami hledají a zajišťují ubytování. Užitečné e-mailové adresy týkající se bydlení škola poskytne.

Přihlášku a další informace lze získat zde (https://is.muni.cz/auth/dstore/bb/000/018/581/201/18581201/2011_Ruth_Crawford_Mitchell.pdf), nebo přímo na University of Pittsburgh u paní Eileen Kiley, kiley@ucis.pitt.edu, tel. 001-412-624-6150, fax 001-412-624-4214, Nationality Rooms Program, 1209 Cathedral of Learning, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA 15260 USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat