pátek 10. září 2010

Aktuální nabídka stipendií

Studium na partnerských univerzitách MU v zámoří (doplnění informací z minulého newsletteru)

Centrum zahraničních studií vypisuje výběrové řízení na studijní místa na partnerských univerzitách v jarním semestru 2011 (případně v obou semestrech roku 2011). Celkově se jedná o sedmnáct univerzit v USA, Kanadě, Izraeli, Brazílii, Chile, Austrálii, Japonsku, Jižní Koreji, Tchajwanu a Číně.
• Tato nabídka je určena studentům, kteří v době výjezdu do zahraničí mají ukončené minimálně dva semestry studia na MU,
• ač je většina univerzit v nabídce otevřená studentům bakalářských a doktorských programů, několik možností je nabízená i doktorandům,
• předpokladem je vynikající znalost angličtiny, případně jazyka, ve kterém bude výuka probíhat
• student by měl pravděpodobně obdržet stipendium až ve výši 10 000 Kč na měsíc
Termín odevzdání přihlášek: čtvrtek 23. září 2010 prostřednictvím on-line přihlášky
Kontaktní osoba: Martin Glogar (glogar@czs.muni.cz)
Více informací: http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/studijni-pobyty/Stipendia-na-part

Zájemci o tento program, kteří nemají žádný standardizovaný jazykový certifikát (a nesplňují jiné specifické podmínky) se musí zúčastnit jazykového testu, který pořádá Centrum zahraničních studií ve spolupráci s Centrem jazykového vzdělávání. Test proběhne 21.9.2010 v 18 hodin v učebně P24 na FSS, Joštova 10. Informace k testu najdete v „aktuálních informacích“ na výše uvedeném odkaze.


Erasmus Mundus II – výměnné pobyty na univerzitách v Západním Balkáně

V rámci programu Erasmus Mundus Akce II (dříve External Cooperation Window) je nyní možné podat přihlášku na mobilitu v akademickém roce 2011/2012 pro oblast Západního Balkánu. Tento program umožňuje studentům i učitelům z Evropské unie vycestovat se štědrou finanční podporou na studijní, výzkumný, či pracovní pobyt na vybraných universitách na Západním Balkáně. Více informací na odkaze: http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/studijni-pobyty/emecw-files/lot10.

Přihláška na akademický rok 2011/2012 (přihlásit se lze pouze na podzimní semestr 2011) bude otevřená od 15. října do 28. listopadu 2010. Informace a online přihlášku najdete na stránkách programu JOINEU SEE (http://www.joineusee.eu/).

Novinky a aktuální informace ohledně programu Erasmus Mundus Akce II (dříve External Cooperation Window) najdete na http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/studijni-pobyty/erasmusmundus_ecw


Upozornění:
V rámci programu Erasmus Mundus Akce II je do 15. září možné podat přihlášku na mobilitu v akademickém roce 2010/2011 pro oblast Blízkého Východu. Více informaci viz http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/studijni-pobyty/emecw-files/lot4".


Kontaktní osoba pro program EM II: Amal Al Khatib, amal@czs.muni.cz, 549 49 3110.



Stipendia do Německa prostřednictvím GFPS-CZ

GFPS-CZ zprostředkovává stipendia na letní a zimní semestry na německých univerzitách. Stipendia jsou financována z Nadace Roberta Bosche a Česko-německého fondu budoucnosti. Výše stipendia je asi 580 € měsíčně.

Hlavní přednosti, které odlišují stipendium GFPS od jiných stipendijních programů (např. Erasmus) jsou osobní asistence při zařizování stipendijního pobytu (jak před odjezdem, tak po příjezdu). GFPS má v univerzitních městech své „Stadtgruppen“, skupiny členů a příznivců GFPS, kteří stipendistovi pomohou administrativou, bydlením i začleněním do společnosti. Stipendisté GFPS se dvakrát během svého pobytu setkávají. Poprvé na „Städtetage“, kdy některá ze Stadtgruppen uspořádá poznávací a seznamovací seminář v některém německém městě. Na konci stipendijního pobytu se koná Quadrat (čtyři národnosti), kde se všichni stipendisté sejdou a prezentují výsledky svého stipendijního pobytu. Jediným požadavkem, který GFPS na stipendisty klade, je aktivní výkon studijního záměru a účast na těchto setkáních stipendistů (tzn. nepožadujeme získání určitého počtu kreditů jako u programu Erasmus).

Podmínky, které musí uchazeči o stipendium splňovat
* student denního studia VŠ, která ukončil druhý ročník (bakalářské, magisterské studium) | Pozor, stipendium GFPS není určeno pro doktorandy!
* věk maximálně 30 let
* stipendia jsou otevřená všem oborům (technické, humanitní, přírodovědné)
* zájem o prostor střední Evropy a kulturní spolupráci
* základní znalost německého jazyka
Termíny odevzdání podkladů
* Na zimní semestr (v Německu: 1.10.-31.3.) – do 31.března
* Na letní semestr (v době 1.4.-31.8.) – do 31.října

Univerzity, s nimiž má GFPS smlouvu o vysílání stipendistů
Aachen, Bayreuth, Berlin, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bremen, Chemnitz, Dresden, Düsseldorf, Erlangen, Essen, Frankfurt am Main, Frankfurt/O., Freiburg in Br., Greifswald, Göttingen, Hamburg, Hannover, Heidelberg, Ingoldstadt, Jena, Karlsruhe, Konstanz, Kornheim, Köln, Leipzig, Mainz, Marburg, München, Münster, Oldenburg, Osnabrück, Passau, Potsdam, Regensburg, Trier, Tübingen, Weimar

Informace naleznete na: www.gfps.cz. S dotazy se můžete obracet na: brezinaivy@gmail.com.


Praktikantská stipendia v Německu nabízená organizací GFPS
Partnerská sdružení pro studentskou výměnu ve střední a východní Evropě GFPS-CZ a GFPS e.V. vypisují společně s firmou GK SOFTWARE AG praktikantská stipendia na období od 1. března 2011 do 31. července 2011. Jedná se o dvě místa pro české studenty nebo studentky u firmy GK SOFTWARE AG, kteří současně bude moci studovat na vysoké škole v Berlíně.

Stipendista/stipendistka pracuje 4 dny (po 8 hodinách) v týdnu pro GK SOFTWARE AG. Zbývající den v pracovním týdnu bude věnovat studiu na vysoké škole v Berlíně. GFPS také nabízí osobní pomoc a podporu v místě studia.
GFPS pořádá dva multinárodnostní semináře (Dny měst a Quadrat), kterých se zúčastní i další stipendisté GFPS. Účast na těchto seminářích je povinná, všichni stipendisté zde představí výsledky svých vědeckých projektů. Výše stipendia činí 580 Euro měsíčně.

Požadavky:
• Odborné znalosti
• Zájem o německou kulturu a společnost
• Dobrá úroveň němčiny, status českého studenta

Zájemci/zájemkyně musí poslat motivační dopis, strukturovaný životopis, potvrzené výsledky studia a doporučující dopis vysokoškolského pedagoga, kterým doloží své studijní výsledky, společenskou angažovanost nebo kariérní zkušenosti žadatele/žadatelky. Všechny podklady musí být vyhotoveny v němčině.
Podklady bude vyhodnocovat německo-česká komise

Otázky a podklady k přihlášce zasílejte na e-mailovou adresu: katharina.link@gfps.org
Přihlášky zasílejte do 31.10.2010

Více informaci: http://gfps.cz/cz/?page_id=308 (pro vyvíjení Java) a http://gfps.cz/cz/?page_id=305 (pro projekty Business Intelligence/Data Warehouse)


Mobilitní týden na Masarykové univerzitě (4.-8. října 2010)

Centrum zahraničních studií ve spolupráci s fakultními zahraničními odděleními připravuje pro všechny studenty a zaměstnance MU týden, v jehož rámci budou představeny zahraniční aktivity univerzity, zejména pak mobilitní možnosti pro studenty a zaměstnance univerzity.

Program a další informace o tomto týdnu bude zveřejněn v nejbližších dnech v aktualitách na stránkách CZS a zároveň budou zaslány v příštím newsletteru.

Žádné komentáře:

Okomentovat